Maďarsko: Parlament zvolí nového prezidenta, jediným kandidátom je János Áder

02.05.2012 Celý región

Budapešť 2. mája (TASR) – Poslanci maďarského Národného zhromaždenia dnes zvolia nového prezidenta republiky. Jediným kandidátom je János Áder, ktorého nominovalo 262 poslancov vládneho bloku Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP).

V prvom kole tajných volieb, ktoré sa začnú o 10.00 h, potrebuje kandidát - v zmysle novej ústavy platnej od začiatku roka - dvojtretinovú väčšinu hlasov 386-členného parlamentu. V prípade, že sa tak nestane, uskutoční sa druhé kolo. V druhom kole, keďže chýba protikandidát, už je istý Áderov úspech, pretože v tomto kole nezávisle na počte hlasov vyhráva kandidát, ktorý získa viac platných hlasov.

Opozičné strany avizovali, že volieb sa buď vôbec nezúčastnia, alebo kandidáta Fidesz-KDNP nepodporia.

Po voľbách zloží nový prezident prísahu, podpíše dokumenty a vystúpi s prejavom. Podľa ústavy najvyšší činiteľ nastúpi do úradu osem dní po voľbách, v tomto prípade 10. mája. Dovtedy bude plniť jeho právomoci naďalej predseda parlamentu László Kövér.

Po odchode Pála Schmitta, ktorý sa vzdal postu po vypuknutí kauzy plagiátorstva jeho dizertačnej práce, navrhol Ádera za prezidenta 16. apríla predseda maďarskej vlády a šéf Fideszu Viktor Orbán. Jeho návrh podporili členovia parlamentných frakcií Fideszu a KDNP.
 
Doplnené:
 
Budapešť 2. mája (TASR) – Poslanci maďarského Národného zhromaždenia dnes v tajnom hlasovaní rozhodli, že novým prezidentom Maďarska bude János Áder.

Za europoslanca, ktorého nominoval vládny blok Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) na základe odporučenia premiéra Viktora Orbána, hlasovalo 262 poslancov vládnych strán.

Podpredseda parlamentu Sándor Lezsák, ktorý vykonáva právomoci predsedu parlamentu oznámil, že v prvom kole odovzdali poslanci 302 platných hlasovacích lístkov. Za Ádera hlasovalo 262 zákonodarcov.

Nový prezident nastúpi do funkcie 10. mája, dodal Lezsák.

 
 

Vyberte región